21 de zile, 21 de ţări, 3 bărbaţi: am ajuns în Finlanda!

Din Tallin spre ţara de miazănoapte, explorînd nordul cu Opel Insignia Country Tourer!

08.07.2015

Enlarge

Ah, ce zi plină de experienţe intense! Am ajuns n tărâmurile soarelui de miazănoapte, acolo unde cerul luminează toată noaptea, iar umina zilei, prezentă toate 24 de ore la rând. Dimineaţa ne trezeam la hotelul Ouru din Tallinn, Estonia. E unul din cele mai accesibile hoteluri din capitala estoniană, la un preţ de mai puţin de 60 de euro per cameră, dar condiţiile de şedere sunt civilizate şi plăcute.

Ne doream să cunoaştem un pic mai mult Tallinn-ul istoric, întrucât ploaia din ziua anterioară nu ne-a permis să o facem atunci. Dar aveam şi un bilet la feribotul Tallinn-Helsinki de la 10:30, iar check-in-ul cu maşina prezentă în port trebuia făcut la 9.30 cel târziu.


În port am staţionat la rândul de maşini care aştepta îmbarcarea. Mai aveam aproape o oră de aşteptare, iar în curând ceilalţi şoferi de alături au început a intra în vorbă cu noi.

 

În tot acest timp feribotul lăsa să iasă din el maşinile care ajungeau în Tallinn. Îşi deschise uşa frontală imensă, ca o balenă care-şi cască gura, iar vehiculele au ieşit vreme de vreo 30 de minute din el. Într-un final, şirul s-a sfârşit, totuşi, şi am putut să ne îmbarcăm şi noi cu Opel Insignia Country Tourer la bordul imensului vas!

 

În scurt timp ne aflam la bordul feribotului şi am urcat să admirăm marea tocmai de dus, de pe punte. Am coborât apoi într-o secţiune superbă a feribotului, care ne deschidea o viziune panoramică nemaivăzută spre faţa navei.

Peste aproape 2 ore de debarcam în portul din Helsinki. Era deja amiază şi am făcut un popas la hotelul Radisson Blu din imediata apropiere a portului, pentru a lua prânzul de tip bufet de

acolo. Doar 10 euro de fiecare, cu toate incluse, sau, cum spun cei de acolo – tot ce poţi să mănânci şi să bei.

Aveam, în sfârşit, timp să explorăm capitala finlandeză. Helsinki e un oraş extrem de frumos, care combină mai multe stiluri de arhitectură, dar toate ni se par oarecum familiare nouă, celor din Moldova. Finlandezii sunt ospitalieri şi simpli aici, poate chiar mai naturali şi căliţi din firea lor. Ne-am îndreptat spre linia de ţărm a oraşului. Peisajele superbe sunt omniprezente, condimentate de tot soiul de ambarcaţiuni.

Da, în acel moment eram exact în punctul de sus al traseului nostru, iar de aici începe deplasarea spre vest! A urmat un traseu formidabil prin pădurile scandinave.

 

După câteva ore fantastice de condus, ajungeam toţi trei în superb regiune Teijo! Aici e locul în care vom face safari în mijlocul tărâmurilor soarelui de miază noapte! Pentru că n această perioadă cerul nu se întunecă de tot nici măcar la 1 noaptea, fiind totdeauna deschis, uşor albăstriu, uşor gălbui de la reflecţiile solare!

Dar despre el vă spunem mai multe în următoarea relatare, pentru că experienţa de safari mai continuă şi astăzi în prima parte a zilei!

 

Sursa: www.piaaauto.md