Africa, Sahara, Opel Insignia!

Cei 3 moldoveni aventurieri au ajuns în cel mai mare deşert de pe pământ!

16.07.2015

Enlarge

Doar diferenţa de fus orar de 3 ore dintre Moldova şi Maroc ne mai salvează un pic şi ne mai lungeşte scurtele perioade de somn... „Astăzi avem puţini kilometri de parcurs, mai puţin de 400, dar vor fi kilometri din inima Africii”. Alex şi Ilie au mers să profite de un mic dejun copios.


Am aruncat şi o privire afară, în parcare, să ne asigurăm că antilopa noastră, adică Opel Insignia Country Tourer, este întreagă şi nevătămată. Am ieşit din Marrakech. După vreo 20 de kilometri, peisajul s-a schimbat foarte mult. Clădiri mici de lut, oameni care stau ziua întreaga la intrarea în ele şi care te privesc lung de tot, negustori care târguiesc orice pot pe marginea drumului şi, desigur, multă lipsă de curăţenie peste tot. În scurt timp am dat şi peste o staţie peco! Mare ne-a fost mirarea să aflăm că staţia aia dintr-un colţ uitat de lume acceptă plăţi prin card bancar.

 

Munţii Atlas nu s-au lăsat prea mult aşteptaţi. Traversarea munţilor Atlas înseamnă un lung drum, cu două benzi pe sens şi cu o calitate foarte variabilă a carosabilului, de la bună la rea de tot. Camioanele de aici seamănă tot mai mult cu cele din India – au cabine pline de decoruri exterioare şi interioare, şi sunt încărcate până la refuz în vârf. Iar la un moment dat, trecând printr-un sătuc, camionul din faţa noastră s-a pricopsit cu un călător ambulant. Pentru el a urmat o călătorie urât mirositoare, dar gratuită.

 

Drumul montan ne-a ridicat spre culmi tot mai magnifice, cu peisaje tot mai fascinante. Relieful e cu totul special aici, iar culorile sunt multe la număr şi foarte intense – pământul are un roşu intens, pietrele un maro nuanţat, cerul un albastru intens, iar arbuştii şi copacii, un verde adânc. Puţinele case se contopesc în culoarea pământului, fiind construite tot din acelaşi lut sau pietre.

 

La un scurt popas, s-a apropiat şi un negustor de noi, încercând să ne vândă nişte pietre nestemate, un soi de depuneri geologice specifice munţilor Atlas. Se vedea de la o poştă că depunerile sunt ori vopsite, ori contrafăcute, însă Anatol s-a arătat dispus să negocieze cu târgoveţul. Negustorul i-a propus un preţ de 500 de dirhami pe două din ele, adică vreo 50 de euro. Anatol, fire experimentată cu negustorii din aceste regiuni ale lumii, i-a arătat o bancnotă de 10 euro şi i-a zis că i-o dă doar pe ea, pentru toate patru pietre câte le avea în mână.

 

Într-un final trocul s-a produs şi suntem siguri că fiecare dintre participanţii la el a plecat cu gândul şiret că l-a cam păcălit pe celălalt.

 

Au urmat serpentine şi mai anapoda, până ne-am ridicat la o altitudine de tocmai 2,260 metri. Magnifice peisaje! Ne simţeam pe culmile Africii!

 

Apoi a urmat o lungă coborâre, care ne-a convins că Opel Insignia Country Tourer are frâne bune, cu rezerve mari care să evite supraîncălzirea lor. Maşina asta rabdă în expediţie, sărmana, condiţii pe care o altă maşină nu le-ar experimenta într-o întreaga viaţă. Şi o face faţă cu excelenţă!

 

Odată trecuţi de munţii Atlas, am mai mers un pic până la orăşelul Quarzazate. Tehnic vorbind, ne aflam deja în Sahara, dar în această regiune deşertul nu e acoperit cu nisip, ci cu nişte arbuşti sterpi. Totuşi, peisajele din faţa noastră păreau rupte din cărţile de geografie.

 

Se lăsa de seară când ajungeam şi în oaza noastră din deşert – Zagora. E o localitate un pic mai mare, cam de vreo 2 kilometri lungime. La scurt timp după intrarea în localitate, un localnic cu o motoretă a apărut alături, în mişcare, făcându-ne semn să-i deschidem geamul şi să oprim. Toate sfaturile de siguranţă dictează să nu opriţi niciodată în asemenea situaţii. Episodul a durat mult şi ar mai fi durat, dacă n-am fi intrat pe o stradă dedicată exclusiv hotelelor. Abia atunci motociclistul african a rămas în urmă şi n-a mai intrat pe strada noastră. Ajunşi la hotel, paznicul şi cei de la hotel ne-au confirmat presupunerile noastre – strada e securizată, nimeni „nu are voie să fure” de pe aici... E Africa, domnilor! E Sahara!


Da, suntem deja în Sahara, iar astăzi vom merge să explorăm Sahara cea pustie şi nisipoasă.

 

Sursa: www.piataauto.md