Liniştea de dinaintea marii bătălii…

Cei 3 moldoveni au traversat Spania şi-şi fac  intrarea în Africa!

14.07.2015

Enlarge

Ieri dimineaţă cei trei moldoveni aventurieri din echipajul expediţional se trezeau într-un castel din Salamanca, din inima Spaniei, iar seara trebuiau deja să ajungă aproape de strâmtoarea Gibraltar, de acolo de unde vor porni să traverseze marea spre continentul African. Până la Gibraltar, însă, echipa expediţională a avut parte de o zi plină de călduri toropitoare în Spania, stepe şi relief uscat, dar şi mult praf – numai bun pentru un antrenament înainte de marea bătălie a intrării în Africa!

Termometrul maşinii arăta peste 30 de grade Celsius dis-de-dimineaţă, atunci când ne făceam pornirea din Salamanca. În general, miezul Spaniei e mult mai rarefiat populat. În schimb, autostrăzile din centrul ţării pot fi traversate gratis, spre deosebire de cele care se apropie de oraşele mari de pe coasta nordică şi cea sudică a ţării.

După oraşul Merida, am apucat-o în afara autostrăzilor, pe drumuri şi mai pustii. Afară erau 40 de grade, iar în jur, cât cuprinde, nici un om, o pustietate absolută ca în filmele despre spanioli sau mexicani.

Caracterul masculin este şi un explorator în lumea tehnologiilor. De asta noi ne-am simţit extrem de intrigaţi de ideea că trecem cu maşina foarte aproape de una din cele mai mari staţii solare de producere a energie electrice din lume, situată pe o suprafaţă de vreo 10 hectare. E un loc bine ferit de ochii lumii, în pustietate, dar totuşi am reuşit să-l găsim, intrând într-un adevărat offroad dur cu Opel Insignia Country Tourer! În acel moment am sesizat cu toţii că maşina ne-a fost un adăpost şi un element de fundal până acum, care a funcţionat ireproşabil şi tocmai de asta a rămas în fundal, pentru că nu ne-a făcut nicio singură problemă!

Ajunsesem la staţia electrică, înconjurată de sârme ghimpate. Ar fi bine să o putem privi de sus, cumva. Să-i dăm drumul elicopterului de filmat aici ar fi prea riscant – e vorba de un obiectiv strategic şi s-ar putea să avem de dat multe explicaţii pe urmă. Am văzut un mic munte în apropiere, cu un castel în vârf. Ne-am zis că dacă noi îl putem vedea, şi de acolo se va putea vedea staţia. Urcam spre munte şi am dat şi peste un mic sătuc spaniol tradiţional. Pustiu şi el, dar atât de epic, de parcă era scena unui film de Tarantino.

 

De deasupra, de pe munte, priveliştea era una excepţională. Se vedeau excelent şi miile de oglinzi ale staţiei solare, dar şi imensul platou de stepă al Spaniei centrale, prăjit de soarele verii. Şi când te gândeşti că Opel Insignia Country Tourer – o maşină absolut standard – ne-a adus până aici, căţârându-se pe drumuri cu pietriş şi denivelări, ca să ajungă „la etajul” de sus al lumii spaniole…

 

Ne-am continuat ulterior drumul spre coasta sudică a Spaniei. Relieful a devenit mai muntos, iar peisajele mai verzi şi spre seară ne-am văzut ajunşi foarte aproape de Gibraltar. Astăzi! Astăzi e marea zi în care ne vom face intrarea pe continentul african, la bordul unui feribot. Fiţi alături de noi, revenim cu veşti din Africa!

 

Sursa: www.piataauto.md