TopGear Awards 2011

01.03.2012

TopGear Awards 2011

Top Gear a acordat Opel două premii pe cât de diferite, pe atat de dorite: Ampera este "Masina Eco a Anului", iar Corsa OPC, ediţia Nurburgring, este "Hot Hatch-ul anului". Ambele diplome sunt însoţite de câte o impresionantă statuetă a Stig.Ampera este un model revoluţionar a cărui propulsie este în permanenţă electrică, care se poate încărca de la orice priză casnică şi care este disponibil în România în 2012. Atunci când este încărcată complet, bateria litiu-ion de 16 kWh alimentează motorul electric avansat de 111 kW/150 cp, care asigură, în funcţie de teren, stil de conducere şi temperatură, o autonomie de 40-80 km în modul de funcționare cu energie electrică, cu zero emisii. De fiecare dată când bateria ajunge la nivelul minim de încărcare, un motor pe benzină porneşte automat şi acţionează generatorul, care furnizează energie motorului electric.
Astfel, autonomia este extinsă la peste 500 km, fără a fi nevoie de oprirea la o stație de alimentare. La drum, sistemul de propulsie electrică Voltec al modelului Ampera generează un cuplu instant de 370 Nm, ce propulsează autovehiculul de la zero la 100 km/h în aproximativ 9 secunde şi asigură o viteză maximă de 161 km/h. Datorită funcţiei inteligente şi practice de autonomie extinsă, şoferii pot conduce liniştiţi, deoarece nu vor mai rămâne niciodată în pană pe marginea drumului, din cauza bateriei descărcate.

Segmentul autovehiculelor sport mici se extinde cu Corsa OPC „Nürburgring Edition” de 154 kW/210 CP, într-o ediţie limitată de circa 500 de unități. Acesta diferă de binecunoscutul Corsa OPC printr-o putere crescută de la 192 la 210 CP şi o creştere a cuplului de la 230 Nm la 250 Nm. Un plus de tracţiune şi de control al stabilităţii sunt furnizate de diferenţialul mecanic multidisc cu alunecare limitată, noul şasiu sport de la Bilstein şi sistemul de frânare de mare performanţă de la Brembo.

Valorile de performanţă standard demonstrează faptul că inginerii OPC au reuşit să dezvolte din nou un pachet dinamic de top. Corsa OPC „Nürburgring Edition” atinge 100 km/h în doar 6,8 secunde, iar viteza maximă este de 230 km/h. Eficienţa motorului Euro 5 ECOTEC e confirmată de datele standard MVEG: consumul (combinat) de 7,6 l/100 km şi emisiile de CO2 de 178 g/km.